Röjnerts kuriosa

Allt och lite till

Lungorna får inte plats

Hannah

Från att ha känt mig fullständigt normal, om än med en något större mage än annars, har jag gått till att känna mig helt handikappad. Det började i torsdags kväll. När vi skulle gå och lägga oss fick jag ont i ryggen och ena sidan av lungan. Det blev bara värre och värre och till slut kunde jag inte andas utan att det gjorde fruktansvärt ont. Det blev inte mycket sömn och på morgonen var jag tvungen att vänta till kl 11 innan jag kunde tala med min barnmorska. Hon rådde mig att åka in till kvinnoklinikens akutavelning, så jag packade ihop mig och Micke skjutsade in mig direkt.

Tydligen finns det bara en läkare som kan ta emot blivande mödrar och som samtidigt har hand om förlossningen och denne var upptagen med ett akut kejsarsnitt, så vi som satt på akuten fick vänta fram till kl 16 innan hon kunde börja ta emot patienter. Det blev minst sagt en lång väntan. Som tur var hade jag nödproviant i väskan och kunde hålla hungern på stång. När jag väl fick träffa läkaren fick jag en grundlig genomgång och allt verkade normalt förutom att läkaren hörde en något minskad lungkapacitet i övre delen av lungan. Så hon skickade iväg mig till akut röntgen.

Där var det snabba tag och jag var snart tillbaka på förlossningen (kvinnokliniken hade stängt för dagen) för ytterligare väntan. Nu kom Micke som hade varit och handlat en smörgås och punschpraliner till mig. Så gott! En snäll barnmorska gav Micke några ostmackor och jag fick en kopp varm choklad medan vi väntade. Strax innan kl 19 kom äntligen läkaren och gav mig svaret på röntgen. De visade inget förutom att mina inälvor låg mycket högt. Knatten har tryckt upp dem mot lungorna och hon gissade att det var anledningen till att det gör ont när jag andas. Det fanns inget att göra förutom att härda ut tyvärr. Så vi åkte hem och jag lyckades faktiskt sova någorlunda bra den natten.

Nu har det gått några dagar och det gör mindre ont för varje dag, men jag kan fortfarande inte ta djupa andetag. Så gäspningar är uteslutet och nysningar är rena rama tortyren. Jag kan inte heller göra något mer ansträngande eftersom det leder till att jag måste andas djupare och jag har svårt att böja mig utan att det hugger till i sidan. Så nu känner jag mig aningen rörelsehindrad. Men det är ju åtminstone övergående och jag får snart träffa lilla knatten! 🙂

 

Information

Under den senare delen av graviditeten när livmodern verkligen börjar pressa mellangärdet mot lungorna kommer du antagligen få andnöd ibland, särskilt om du bär ditt barn högt. På de flesta förstföderskor sjunker barnet ned i bäckenet runt vecka 36. Då blir det oftast lättare att andas. Andnöd är normalt när du väntar barn men om du har andra oroande symptom, till exempel smärta, darrningar, hjärtklappning eller fuktiga och kalla fingrar och tår bör du ringa din läkare eller barnmorska. Källa: Babycenter

« »

© 2020 Röjnerts kuriosa. Tema av Anders Norén.