Röjnerts kuriosa

Allt och lite till

Sockervatten och citroner

Hannah

Så var det dags för glukosbelastningen för att undersöka om jag har graviditetsdiabetes. Kan inte säga att jag har sett fram emot det. Jag är tvungen att fasta från och med kl 12 kvällen innan och när jag kommer till barnmorskemottagningen så lägger barnmorskan upp mina citronskivor på ett fat och ger mig en stor kopp ljummen sockerlösning. Hade jag inte vetat vad det var, så såg det rätt så gott ut. Dessutom fick jag sitta i en mysig fåtölj och bläddra i mammatidningar. Tyvärr blev jag lite illamående av sockerchocken, så njutningen infann sig inte riktigt. Citronerna var en riktigt räddning men jag tror inte att något hade kunnat göra det gott.

Efter 2 timmar tog barnmorskan ett blodprov och som tur var hade jag inte graviditetsdiabetes! Sedan gjorde hon de vanliga mätningarna av magen och lyssnade på knattens hjärtljud. Allt var normalt! Skönt att höra, även fast jag inte var orolig.

Dessvärre kunde hon inte boka in mig för ett nytt möte tre veckor senare, eftersom mödravården håller på att omorganiseras. Ingen verkar ha koll och det råder totalt kaos. Vi vet fortfarande inte om vi kommer få ett andra ultraljud och om det blir några föräldragrupper. Förhoppningsvis vet de mer vid nästa koll.

Information

”Med glukosbelastning undersöker man kroppens förmåga att ta hand om socker. Glukosbelastningen görs på Din barnmorskemottagning. Du ska vara fastande, det vill säga inte ha ätit, druckit eller rökt innan. Du får dricka en sockerlösning och efter två timmar tar man ett blodprov.” Källa: Skånes universitetssjukhus.

« »

© 2020 Röjnerts kuriosa. Tema av Anders Norén.